Sayfalar

31 Ocak 2015 Cumartesi

Şekerbura (Azerbeycan Mutfağı)


Ebû Üseyd (r.a.) anlatıyor:
“Rasûlullah (s.a.s.), mescidden çıkıyordu. Yolda kadınlarla erkeklerin karışmış
vaziyette olduklarını görünce, kadınlara: “Sizler geride kalın. Yolun
ortasından gitmeyin, kenarlarından gidin!” diye ferman buyurdu. Bundan
sonra, kadınlar nerdeyse duvara değecek şekilde kenardan yürürdü. Bazen bu
değmeler sebebiyle, elbisenin duvara takıldığı olurdu.” (Ebû Dâvud, Edeb: 180,
h. no: 5272)
Bilmem bu hadisin ardından yoruma gerek var mı?
*************************
Sırada nefis bir kurabiye tarifimiz var. Bu tarif benim çok sevdiğim  izleyicilerimden Gunel ablama ait. Aslında Şekerbura Azerbeycan’da Nevruz bayramlarına özel yapılırmış. Ama biz nevruz kutlamadığımız için her zaman da yapabiliriz. Şekerbura kurabiyeyle, poğaça arası bir lezzete sahip. Hamurunda şeker yok ama içindeki malzemesiyle tadı oturuyor.
Gunel ablamın tarifi birebir tuttu. Sadece benim yumurtam 73 gr. olduğu için, fazladan 1 yemek kaşığı kadar un ekledim.
Kurabiyelerin yapılışını, şekillendirilmesini ise, kendisi de bir azeri olan Feride‘den öğrendim. Benim çocuklar bu kurabiyelere bayıldı.
Gunel ablama tarif için çok teşekkür ediyorum.
Degerli tamaşaçılarımız, sırada Azerbaycan Metbaxına ait bir şirniyyat olan Şəkərbura var. Nuş olsun! :)
(Değerli izleyenlerimiz, sırada Azerbeycan mutfağına ait bir tatlı tarifimiz var. Afiyet olsun.)
ŞƏKƏRBURA RESEPTİ :)
Malzemeler
  • 500 gr. un
  • 1 su bardağı süt (200 ml.)
  • 1 yumurta
  • 150 gr. tereyağı
  • 10 gr. (bir tatlı kaşığı) kuru maya (instant)
  • 1 çay kaşığı tuz
İç malzemeleri:
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz veya badem
  • 1 su bardağı şeker
Şekerbura nasıl yapılır?
  • Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını una ekleyin. Elinizle iyice ovalayıp, unu yağa yedirin.
  • Diğer malzemeleri de katıp yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. Üzerini örtüp 1 saat kadar dinlendirin.
  • Bekleme esnasında ceviz ve şekeri karıştırın.
  • Dinlenen hamuru merdane yardımıyla tek tek açıp içine cevizli şekerden ekleyin ve poğaça kapatır gibi kapatın.
  • Kenar kısımlarını elinizle büker gibi yaparak kapatın. Ben bunu da tam beceremedim :?
  • Üzerini kurabiye cımbızıyla şekillendirin.
  • Tepsiye dizin. 175 derecelik önceden ısıtılmış fırında üzeri hafif pembeleşene kadar pişirin ama kızartmayın.
  • Fırından çıkan şekerburaların üzerine isterseniz pudra şekeri serpebilirsiniz.
Normalda bu kurabiyeyi süslemek için Azerilerin makkaş (MAQQAŞ) dediği bir aletle veya cımbızla şekil veriliyor. Ben onu bulamadığım için konserve kutusunun kapağını makasla keserek aşağıdaki aleti yaptım. Çok işe yaradı ama pişince şekli bozuldu:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder