Malzemeler
- 1 ölçü baldo pirinç
- 1.5 ölçü sıcak su
- 1 çay bardağı şehriye
- 2 çay bardağı su (şehriye için)
- 1 çay kaşığı şeker
- Tereyağı ve zeytinyağı
- Tuz
Klasik pirinç pilavı nasıl yapılır?
- Pirincinizi 2-3 su yıkayın, nişastasından arındırın.
- Ya sabahtan soğuk suya, ya da pişirmeden 40 dakika önce, kaynar olmayan sıcak suya ıslağa koyun.
- Eğer işiniz çok acilse, kaynar suda 15 dakika bekletin.
- Tencereye zeytinyağını koyun. Şehriyeyi ekleyip hafif pembeleşene kadar kavurun.
- Tereyağını bu esnada ekleyin. Eğer başta eklerseniz, şehriye kavrulana kadar tereyağı yanacaktır.
- Tereyağını eklemek içinde şehriyenin çok kavrulmasını beklemeyin. Bu kez de tereyağı eriyene kadar şehriye yanar.
- Ayrıca çok kavrulan şehriye pilavın rengini esmerleştirir.
- Pirincin suyunu tamamen süzüp tencereye ekleyin. Sadece 2 dakika kadar kavurun. Fazla kavrulan pirincin proteini yok oluyor bu yüzden fazla kavurmayın.
- Diğer tarafta kaynayan suyu pirince ekleyin. Tuz ve şekerini atıp karıştırın.
- Kaynamaya başlayan pilavın ağzını kapatın. Küçük ocağa alıp altını kısın.
- Suyunu çekmeye yakın ince ağızlı bir kaşıkla pilavı hafifçe karıştırın. Eğer ağzı kalın bir tahta kaşıkla karıştırırsanız pilav ezilebilir.
- Suyunu tamamen çeken pilav size halâ diri gibi geliyorsa yarım çay bardağı daha su ilave edin. 2 dakika daha pişirip altını kapatın.
- Tane tane bir pilav için, en az 20 dakika pilavınızı dinlendirin. Bu esnada soğumaması için üzerini örtün.
- Servis etmeden önce bastırmadan hafifçe karıştırın ve servis edin.
- En güzel ve tane tane pilav baldo pirinçle olur.
- Pilavı mümkün olduğu kadar yayvan tencerede pişirin. Derin tencerede pilav, yeri dar olduğu için yeteri kadar açılmaz veya sıkışıp birbirine yapışır.
- Limon suyu eklemek, pilavı tane tane yapmaz. Bu eskiden daha esmer pirinçlerin beyazlatılması için kullanılan bir yöntemdir. Günümüzdeki pirinçler zaten yeteri kadar beyaz.
- 1 çay bardağı şehriye, 2 su bardağı pirinç için yeterlidir. Ölçüyü zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz.
- Islatılmış bir pirinç için 1 e 2 su ölçüsü fazla gelir ve pilav lapa olur.
Son bir not: B grubu vitaminler ve lif açısından en zengin tahıl şüphesiz bulgurdur. Bu yüzden pirinçten çok bulguru tercih etmemiz, sağlığımız için daha uygun olanıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder