Poğaçaya tek tek şekil vermek zorunuza gidiyorsa benim yaptığım gibi rulo yapıp dilimlemenizi tavsiye ederim. Bu şekilde görüntüsü farklı ve lezzetinden bir şey kaybetmeyen poğaçalarınız olacak.
PATATESLİ RULO POĞAÇA
Malzemeler
- 2 su bardağı süt (ılık olacak)
- 1.5 çay bardağı zeytinyağı
- 2 yumurta (birinin sarısı ayrılacak)
- 1.5 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 6 su bardağı un (silme olacak)
- 1/3 paket yaşmaya
Arasına sürmek için: 100 gr eritilmiş tereyağı
İç malzemesi
- 2 adet orta boy patates
- 100 gr. çökelik veya lor
- 100 gr. beyaz peynir
- yarım demet maydanoz
- Varsa sucuk yada salam
Rulo poğaça nasıl Yapılır?
- Hamur için sıvı malzemeleri, tuzu şekeri ve mayayı karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.
- Üzerini kapatıp mayalanmaya bırakın. Bu sırada iç malzemesini hazırlayın. Haşlanmış patatesi küp küp doğrayın. Maydanozu ince ince kıyın. Çökeliği ve rendelenmiş peyniri ekleyin. Varsa sucuğu da doğrayıp karıştırın.
- Mayalanan hamuru ikiye bölün. Parçalardan birini unlayarak merdaneyle dikdörtgen şeklinde açın. Erittiğiniz tereyağından hamurun her yerine sürün.
- İç malzemesinin yarısını üzerine serip, uzun kenarından başlayarak rulo yapın. (iç malzemesi çok olursa dilimler dağılabilir)Ruloyu elinizle hafifçe bastırıp uzatabilirsiniz. 2 parmak genişliğinde dilimlere kesin. Kesik kısımlar alt ve üste bakacak şekilde tepsiye dizin. Her dilimin üzerine hafifçe elinizle bastırın.
- Diğer ruloya da aynı işlemleri uygulayın.
- Üzerilerine 1 yemek kaşığı tereyağıyla karıştırılmış yumurta sarısını sürüp 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
- Fırından alınca pamuklu bir örtünün içine poğaçaları alıp sarmalayın. Ilındıktan sonra bir poşete koyun ki, kurumasın.
- Afiyet şifa olsun canlarıma…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder