“Resûlullah’ı (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: “Oruç perdedir. Biriniz birgün oruç tutacak olursa kötü söz sarfetmesin, bağırıp çağırmasın. Birisi kendisine yakışıksız laf edecek veya kavga edecek olursa “ben oruçluyum!” desin (ve ona bulaşmasın).” [Buhari, Savm 2, 9, Libas 78; Müslim, Sıyâm 164 (1151)
Vaktiniz hayr olsun kardeşlerim. Uzun zamandan beri tayinimiz ha çıktı, ha çıkacak diye sizleri de merakta bıraktım. Ve nihayet beklediğimiz tayin dün gerçekleşti. Allah’tan hep hayırlı olanı istedik. Biz bilmeyiz sen bilirsin Allah’ım işlerimizi sana havale ediyoruz dedik. 25 tercihte bulunmuştuk. İnşaAllah hakkımıza hayırlı olan yer çıkmıştır.
İnternet ortamında yaşadığım bazı tatsızlıklardan sonra tam olarak gideceğimiz yeri söylemem çok zor ama Ege’de şirin bir ilçe diyebilirim. Allah’ın izniyle bayram sonuna taşınacağız. O kadar çok işim var ki anlatamam. Hemşehrim de benimle aynı durumda olduğu için beni çok iyi anlar. Bu ara Yeşim de taşınacaktı sanırım. Allah hepimize kolaylık versin.
Tarife geçmeden önce küçük bir açıklama yapmak istiyorum. Bazıları benim tariflerimden çok fazla çıktığını söylüyorlar. Ben yaptığım yemeklerin, tatlıların hep fazla olmasını isterim. Yaptığımdan komşuma tattırmayı severim. Sizinde yaptıklarınız fazla olursa lütfen bu sizi rahatsız etmesin. Tanımasanız bile bir tabakta komşunuza götürün. Bu aradaki ülfeti de artırır. Kini yok eder. Bazen aynı apartmanda yaşadığımız halde, komşularımızın durumlarından bi-haber kalıyoruz. Bu açıdan bakınca tariflerimin bereketli oluşundan memnun olmalısınız bence..:))
Gelelim tarifimize. Bayram yaklaşınca, “Bayrama ne tatlı yapsam?” telaşı sarıyor hanımları. Bayram sıcaklara denk geldiği için, şerbetli tatlılardan ziyade, daha hafif tatlılar yapmak lazım diye düşünüyorum. Geçen yıl yaptığım Midye Tatlısı çok tutulmuştu. Bu kez yine aynı hamurdan ama bu kez şerbetsiz muhallebili bir tatlı yapmak istedim. Tatlıyı yaptıktan sonra farkettim ki; tatlılarım mini laz böreklerine benziyor. Sadece şekli farklı. Yapımı gayet zevkli. Ve tadı çok hafif. Bu bayramın favori tatlısı bence muhallebili midye tatlısı. Bakalım nasıl yapmışım…
Hamur malzemeleri
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 çay bardağı buğday nişastası
- 3 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
- Yarım paket kabartma tozu
- 1 silme(çok dolu olmayan)çay kaşığı tuz
- Arasına serpmek için: Buğday nişastası
- Üzeri için 150 gr. eritilmiş tereyağı
Muhallebi Malzemeleri
- 2.5 su bardağı süt
- Yarım su bardağı un
- 3 yemek kaşığı şeker
- 1 yumurta
- 1 limon kabuğu rendesi
Kuru Midye Baklava Nasıl Yapılır?
- Öncelikle muhallebiyi hazırlayın. Bunun için; Bütün malzemeleri tencereye alıp, çırpma teliyle iyice karıştırın.
- Ocağın altını yakıp pişene kadar karıştırın.Kaynamaya başladıktan sonra 2 dakika daha pişirmeye devam edin.
- Muhallebiyi soğumaya bırakın. Diğer tarafta hamurun sıvı malzemelerini yoğurma kabına alıp karıştırın. Yavaş yavaş un ve kabartma tozunu ekleyip yumuşak bir hamur hazırlayın.
- Hamuru 12 bezeye ayırıp, yuvarlayarak düzgün bezeler hazırlayın. Üzerini örtüp 30 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
- Dinlenen bezeleri nişasta serperek küçük pasta tabağı büyüklüğünde açın. Aralarına nişasta serperek üst üste koyun. En üste nişasta serpmeyin. 6 şarlı iki grup hamur elde edin.
- İlk hamur grubunu merdaneyle açarak yaklaşık 3 mm. kalınlığında açın.
- Kenardan başlayarak sıkıca rulo yapın.
- Ruloyu bir parmak kalınlığında dilimler halinde kesin.
- Her bir parçayı merdaneyle çok aşırı bastırmadan oval şekilde açıp, ortasına soğuyan muhallebiden 2 çay kaşığı kadar koyup poğaça kapatır gibi kapatın. Ağzına çok bastırmanıza gerek yok.
- Veya her bir parçanın ortasına elinizle bastırıp, üst resimde olduğu gibi içli köfte oyar gibi oyun ve küçük külahlar elde edin. İçine muhallebiden koyun ve tepsiye dizin.
- üzerlerine eritilmiş tereyağı veya normal yağ da olabilir fırçayla bolca sürün.
- 200 derecelik önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
- Fırından alır almaz üzerine bolca pudra şekeri serpin. İsterseniz şerbette dökebilirsiniz ama ben tercih etmiyorum.
- Afiyet şifa olsun. Şükrünüz daim olsun dostlar
Bunlara mini külah tatlılarda denilebilirdi. isim bulmak ne zor oluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder