URU KÖFTE
Malzemeler
- 750 gr. az yağlı kıyma
- 50 gr. Kuyruk yağı
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 3 yemek kaşığı galeta unu veya aynı miktarda irmik
- 1 çay kaşığı şeker
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım demet maydanoz
- 2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı kekik
Kuru köfte nasıl yapılır?

- Eğer kıyma makinanız varsa, bütün malzemeleri makinadan geçirin.
- Yoksa aldığınız eti kasapta iki kez çektirin.
- Kıyma makinasında geçirdikten sonra 2 dakika kadar köfte harcını yoğurun.
- Kıyma makinanız yoksa, 10 dakika kadar harcı yoğurun.
- Köfte harcından küçük boy yumurta büyüklüğünde parçalar alıp, oval ve hafif yassı köfteler yapın.
- Üzerini örtüp bir gece veya en az 1-2 saat dolapta bekletin.
- Bekleme süresi sonunda tavaya dibini örtecek kadar zeytinyağı koyun. Yağ kızınca köfteleri içine atıp arkalı önlü kızartın.
Cahide’nin Notları:
- Tamamen yağsız kıymayla yapılan köfte sert ve kuru olur. Çok yağlı olursa köfte küçülür, hiç bereketi olmaz.
- Zeytinyağı köfteyi yumuşak yapar.
- Galeta unu veya bayat ekmek içi köftenin pişerken dağılmasını önler. Fazla koymayın tadı kaçar.
- Köfte harcı az yoğurulursa köfteler pişerken dağılır.
- Kuru köfte pişerken mutlaka biraz küçülür, bu yüzden çok yağlı kıyma kullanmayın.
- Eğer herşeye rağmen köfteniz dağılıyorsa içine 1 adet yumurta kırın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder