Sayfalar

2 Şubat 2015 Pazartesi

aşure


Aşure Nasıl Yapılır

  • 1 kilo buğday
  • 1 buçuk su bardağı fasülye
  • 1 buçuk su bardağı nohut
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 6 su bardağı şeker ( tadarak,damak tadınıza göre arttırabilirsiniz)
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • Yarım su bardağı kuş üzümü
  • 20 adet kuru kayısı
  • 6 adet incir
  • 1 küçük portakalın kabuğu
  • 2 elma
  • 15 tane karanfil
  • 4  yemek kaşığı gülsuyu
Üzeri için :
  1. Nar,tarçın,susam,fındık,hindistan cevizi,ceviz..
Aşure Yapışı
  1. Bir gece önceden nohut,fasülye ve buğdayı çok iyi yıkadıktan sonra üzerini geçicek kadar su doldurup 15 dakika kadar kaynatıp altını kapatıyoruz ve ertesi güne kadar bekletiyoruz.
  2. Ertesi gün buğday,fasülye ve nohutun suyunu süzüp ayrı tencerede üzerlerine sıcak su döküp yumuşayana kadar pişiriyoruz.( Gerektikçe sıcak su ilavesi yapıyoruz,soğuk su kullanırsak sertleşir)
  3. Bu sırada kayısı,incir ve kuş üzümünü ayrı kaplarda hafif yumuşayana kadar sıcak suda bekletiyoruz.
  4. Su dolu cezvede karanfilleri kaynattıktan sonra karanfillerini çıkartıyoruz,sadece suyunu kullanacağız.
  5. Buğday iyice yumuşadıktan hatta dağılmaya yakınken  içine yıkadığımız pirinci ilave edip 5 dakika kadar pişirmeye devam ediyoruz.Aşureyi sürekli karıştırmalıyız yoksa dibini hemen tutabilir.
  6. Sonra yine sularını süzüp fasülye ve nohutunu ilave ediyoruz.
  7. Hemen sonra kabuklarını soyduğumuz elmaları küp küp doğrayıp onlarıda aşurenin içine atıyoruz.
  8. Suda beklettiğimiz ve hafif yumuşayan kuş üzümü ,normal üzümü ve küçük doğradığımız kayısıları ve incirleri aşurenin içine ilave ediyoruz ve  birkaç dakika sonrada   sonra şekerini döküp karıştıryoruz.
  9. Aşureye  sıcak suyunu döküp kıvamını ayarlıyoruz(Sulu bir kıvamda olmalı,kaynadıkça be bekledikçe aşure koyulaşıyor)Karanfilleri kaynattığımız suyu,gülsuyunu ve minik doğradığımız portakal kabuğunuda ilave ettikten sonra 5 dakika daha kısık ateşte kaynatıyoruz ve altını kapatıyoruz.
  10.  Aşuremizi kaplara paylaştırdıktan sonra üzerlerine ceviz,tarçın,fındık ve yağsız tavada rengi değişene kadar kavurduğumuz susamını serpip servis ediyoruz.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder