Aşure Nasıl Yapılır
- 1 kilo buğday
- 1 buçuk su bardağı fasülye
- 1 buçuk su bardağı nohut
- Yarım su bardağı pirinç
- 6 su bardağı şeker ( tadarak,damak tadınıza göre arttırabilirsiniz)
- 1 su bardağı kuru üzüm
- Yarım su bardağı kuş üzümü
- 20 adet kuru kayısı
- 6 adet incir
- 1 küçük portakalın kabuğu
- 2 elma
- 15 tane karanfil
- 4 yemek kaşığı gülsuyu
Üzeri için :
- Nar,tarçın,susam,fındık,hindistan cevizi,ceviz..
Aşure Yapışı
- Bir gece önceden nohut,fasülye ve buğdayı çok iyi yıkadıktan sonra üzerini geçicek kadar su doldurup 15 dakika kadar kaynatıp altını kapatıyoruz ve ertesi güne kadar bekletiyoruz.
- Ertesi gün buğday,fasülye ve nohutun suyunu süzüp ayrı tencerede üzerlerine sıcak su döküp yumuşayana kadar pişiriyoruz.( Gerektikçe sıcak su ilavesi yapıyoruz,soğuk su kullanırsak sertleşir)
- Bu sırada kayısı,incir ve kuş üzümünü ayrı kaplarda hafif yumuşayana kadar sıcak suda bekletiyoruz.
- Su dolu cezvede karanfilleri kaynattıktan sonra karanfillerini çıkartıyoruz,sadece suyunu kullanacağız.
- Buğday iyice yumuşadıktan hatta dağılmaya yakınken içine yıkadığımız pirinci ilave edip 5 dakika kadar pişirmeye devam ediyoruz.Aşureyi sürekli karıştırmalıyız yoksa dibini hemen tutabilir.
- Sonra yine sularını süzüp fasülye ve nohutunu ilave ediyoruz.
- Hemen sonra kabuklarını soyduğumuz elmaları küp küp doğrayıp onlarıda aşurenin içine atıyoruz.
- Suda beklettiğimiz ve hafif yumuşayan kuş üzümü ,normal üzümü ve küçük doğradığımız kayısıları ve incirleri aşurenin içine ilave ediyoruz ve birkaç dakika sonrada sonra şekerini döküp karıştıryoruz.
- Aşureye sıcak suyunu döküp kıvamını ayarlıyoruz(Sulu bir kıvamda olmalı,kaynadıkça be bekledikçe aşure koyulaşıyor)Karanfilleri kaynattığımız suyu,gülsuyunu ve minik doğradığımız portakal kabuğunuda ilave ettikten sonra 5 dakika daha kısık ateşte kaynatıyoruz ve altını kapatıyoruz.
- Aşuremizi kaplara paylaştırdıktan sonra üzerlerine ceviz,tarçın,fındık ve yağsız tavada rengi değişene kadar kavurduğumuz susamını serpip servis ediyoruz.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder